content header

MTUNZINIMTUNZINI

Mtunzini is een klein idyllisch plaatsje middenin een beschermd natuurgebied aan de Indische Oceaan, zo’n 140 km. ten noorden van Durban en nabij de plaatsen Richard’s Bay en Empangeni. De naam Mtunzini betekent ‘plaats in de schaduw’ en refereert aan een speciale boom, de ‘Indaba boom’. Het is na de Anglo-Zulu oorlog eind 19e eeuw gesticht door John Dunn die door de Engelsen werd aangewezen als een van de 13 ‘chiefs’ om Zululand te regeren. De naam ‘Dunn’ is nog steeds een veelvoorkomende naam in KZN.

In 1995 werd Mtunzini tot beschermd gebied verklaard teneinde haar schitterende natuur te behouden. Alles ademt in het plaatsje natuur, rust en Afrikaanse ‘out-of-Africa’ romantiek uit. Door haar ecologische beleid heeft Mtunzini de ‘Conservation Award’ gekregen midden jaren 90 van de KwaZulu-Natal Nature Conservation Services. Een netwerk van paden en wandelroutes zijn inmiddels gecreëerd voor bewoners en gasten om te genieten van de schoonheid van de diverse vegetatie, mangrove bossen, duinen en graslanden. Voor vogelliefhebbers is Mtunzini een waar paradijs. Door de overvloed aan louter inheemse bomen en de diversiviteit of 5 verschillende eco-systemen, leven er meer dan 300 verschillende, zeldzame vogels in het beschermde, meer dan 1000 hectares grote Umlalazi Nature Reserve, waaronder bv. de Fish Eagle. Dit natuurreservaat is toegankelijk voor het publiek en grenst aan het ongerepte, maar liefst 40 km. uitgestrekte strand en aan de lagoon. Er zijn charters in Mtunzini die u kunt boeken om over de lagoon te varen, te vissen en te barbecuen langs de oever.

Mtunzini ligt op een heuvel met aan de ene kant uitzicht op het natuurreservaat, de lagoon en de Indische Oceaan waar de zon opkomt en aan de andere kant uitzicht op de uitgestrekte Zulu-vallei met de in het oog springende ‘Ongoye Forest Hills’ dat een uniek eigen habitat kent. Ook dit gebied is makkelijk per auto te bereiken. De zonsondergangen aan deze vallei-kant zijn werkelijk adembenemend, zo kleurrijk en intens dat deze met geen woorden te beschrijven zijn.

De Indische Oceaan is altijd heerlijk aangenaam warm en zorgt ook voor een ideaal sub-tropisch klimaat het gehele jaar door. Zelfs in de (droge) winter - onze zomer - zakt de temperatuur overdag zelden onder de 20 graden. In de zomer (onze winter) is het warm tot zeer warm met soms een hoge luchtvochtigheid. De regen die er valt – in de zomer met name – zorgt voor een aangename verkoeling. Ieder jaargetijde is anders qua kleur, geur, geluiden en wind en heeft weer z’n eigen charme, maar 1 ding tref je er altijd aan: warmte.

SUBNAVIGATIESUBNAVIGATIE

OVER ZUID AFRIKAOVER ZUID AFRIKA

Het zonnige Zuid-Afrika is een reisbestemming voor het hele jaar en heeft iedere vakantieganger iets te bieden. Bent u wijnliefhebber of wilt u vooral natuur en wilde dieren zien: in Zuid-Afrika bent u aan het goede adres.

FOTO'S VAN DE VILLAFOTO

vlag van Z-Afrika

FOTO'S OVERIGFOTO

omgeving